Pressmeddelande

Vårt intresse är att tjejer i Boråsområdet ska kunna spela elitfotboll på hemmaplan och att publiken ska kunna se elitfotboll för damer.

En av svensk idrotts största utmaningar är att skapa jämlika villkor för mäns och kvinnors idrottande.

Vi arbetar långsiktigt, seriöst och vill vara en organisation i framkant. Vi har arbetat fram föreningens värdegrund, verksamhetsplan, kommunikationsplan och ekonomisk plan. Vi har ett bra samarbete med näringsliv och Borås Stad.

Vi har efterfrågat ett möte med Elfsborgs styrelse sedan augusti 2018. Vi har varit tydliga med att vi vill stödja Elfsborg i deras arbete för att bli en förening även för damfotboll. Vi har velat diskutera frågor om på vilken nivå en sådan satsning kan ske och hur den kan organiseras. Alla dessa försök har varit förgäves. Vår vilja att få till ett möte har inte enbart handlat om Elfsborgs varumärke, utan vår övertygelse har varit att detta hade varit bra för både herr- och damfotbollen.

Vi är glada för att Elfsborgs styrelse nu lagt ett förslag om ett damlag. Vi är dock besvikna att det inte blir en division 1 satsning. Som någon uttryckt det kan man inte besluta om när laget ska vara i damallsvenskan, men erfarenheter från andra klubbar visar att det inte är en rak väg. Vår bedömning är att det kommer att bli verklighet först på 2030-talet. De tjejer som idag spelar division 1 fotboll kommer inte att ha glädje av detta. Vår bedömning är att detta inte är en ambitiös elitsatsning.

Vi har efter dialog med Bergdalens IK och Sjömarkens IF skickat in en skrivelse till Svenska Fotbollsförbundet. Skrivelsen innehåller en begäran om förhandsbesked kring möjligheterna att Bergdalen ska kunna lämna över sin plats i seriesystemet till en annan förening, samt konsekvenser av detta för Bergdalens IK. Detta är en handling som sker helt öppet och i god demokratisk anda. Det krävs ett godkännande från Svenska Fotbollsförbundet om garant för att detta är rent spel.

Vår vilja att starta en elitförening för damfotboll kvarstår. Vi beklagar att satsningen inte kan ske i Elfsborg. Vår övertygelse är att detta hade stärkt Elfsborgs varumärke.

Våra ledord är Delaktighet – I framkant – Jämlikhet – Ärlighet.

Styrelsen Damfotboll Elit Borås

Genom Rita Johansson

www.damfotbollelitboras.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *